De jet- en massagekring(en)

Net zoals voor de circulatiepomp maak ik hier een verhoogje waarop de pompen zullen rusten. Aan de onderkant voorzie ik hier ook een rubberen strip zodat het hout een beetje beschermd is en de trillingen gedempt worden.
Deze verhoogjes maak ik met de reststukken van de planken waarmee ik de technische ruimte heb opgebouwd.

De pompen rusten hier ook op rubberen voetjes. Deze worden vastgemaakt met een bout (M8) en een moer die volledig verzonken is in de rubberen voet. Zodoende zal de pomp op het rubber rusten en kan het rubber nu de trillingen van de pomp dempen.

Voor de volledigheid: ik gebruik hier geen speciale trillingsdempers (de originele trillingsdempers voor de circulatiepomp heb ik kunnen hergebruiken maar deze van de massagepompen niet) maar gewone deurstoppen. Deze deurstoppen zijn gemakkelijk (in bulk) te vinden bij de doe-het-zelf handel, zijn goedkoop en ze vangen de trillingen (hopelijk) even goed op.

Ik plaats de pompen op de rubberen voetjes. Ik heb maar 1 werkende pomp overgehouden maar ik plaats de defecte pomp toch op de voetjes. Zo kan ik exact aftekenen waar de leidingen door het frame zullen komen.

Bij een test met de eerste pomp (de nog werkende die ik hergebruik) ondervind ik dat wanneer de 3 zitplaatsen worden gebruikt de waterstraal niet zo krachtig meer is. De pomp is een LX LP200. Volgens de specificaties is dat een pomp met een vermogen van 2PK. Deze kan in place (de afmetingen en aansluitingen komen overeen dus denk ik dat ze onderling verwisselbaar zijn) worden vervangen door een krachtigere variant. De LX LP250 met 2,5PK of de LP300 met 3PK vermogen. Het prijsverschil is miniem dus ik kies voor de LP300.

De spa zal dus 3 zitplaatsen hebben waar de straal krachtig is en 3 zitplaatsen waar de waterstraal iets zachter is. Voor ieder wat wils dus 🙂 .

De krachtigere LP300 pomp past perfect (ze is aan de achterkant een tweetal centimeters langer dan de LP200 maar dat is hier niet van belang). Ik monteer ze allebei op de rubberen voetjes. De openingen voor de pers- en zuigleidingen vul ik op met PU schuim.

Test

Het is tijd voor alweer een test. Ik sluit de massagepompen tijdelijk aan. De spa is nog steeds niet verwarmd dus ga ik er zelf niet inliggen, de eendjes daarentegen lijken het koude water niet zo erg te vinden.

Kosten

Rubberen deurstop 30x25mm80,62 €4,91 €
Massage pomp LX LP3001239,00 €239,00 €
Drukslang 2″ (1m)215,00 €30,00 €
TOTAAL273,91 €

Terug naar het overzicht.