Ombouwen

De uiteindelijke bedoeling is dat deze spa (deels) zal worden ingegraven. Het grote nadeel hiervan is dat indien er een probleem optreed men niet meer eenvoudig aan de technische installatie kan werken.

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is van bij het ingraven genoeg plaats rond de spa te voorzien. Dit is bij mij helaas niet mogelijk. 2 van de 4 zijden zijn in mijn plan absoluut niet meer toegankelijk zonder de spa uit de put te tillen.

Ik zal dus alle technische delen (pompen en filter) verhuizen naar een aparte ruimte naast de spa. Een beetje zoals de technische ruimte van een zwembad. Daarvoor moet een deel van de aanzuig- en persleidingen worden verlengd.

Dit opent wel een mogelijkheid: bijvoorbeeld om de patroonfilter (die regelmatig moet worden vervangen) te vervangen door een zandfilter. Weliswaar is een zandfilter minder compact maar filterzand moet slechts eens om de 5 jaar worden vervangen.

Circulatie- en verwarmingskring

Deze kring moet worden verlengd en voorzien worden van koppelingen en afsluiters. Ik zou ook graag de ingangs- en uitgangstemperatuur van het water meten. Temperatuur meten kan eenvoudig met een Dallas DS18B20 sensor, deze zijn in de fabriek reeds gekalibreerd en de waarde kan uitgelezen worden via het 1-Wire protocol.

Probleem: De waterdichte versie van deze sensor is gemaakt uit RVS. Helaas kan ik deze dus niet onderdompelen (via een canule) in het badwater. Dat water bevat ook chloor, deze zal reageren met het RVS en het doen “roesten”.
Mogelijke oplossing: De Thermowell, deze zal de sensor beschermen terwijl hij toch nog genoeg “contact (geen fysiek contact)” maakt met de vloeistof. PVC is niet bepaald een goede thermische geleider maar in deze Thermowell is de sensor helemaal omgeven door het water waardoor ik hopelijk een betrouwbare temperatuurmeting krijg (to be continued…).

Beschrijving#EenheidTotaal
Waterway 1,5″ bocht 90° met 1 Thermowell211,53 €23,06 €
Drukslang 1,5″ (per meter)415,00 €60,00 €
Waterway schuifafsluiter 1,5″217,50 €35,00 €
Schroefkoppeling voor 1,5″214,95 €29,90 €
Sensor DS18B20 waterdicht24,24 €8,48 €
TOTAAL156,44 €

Op deze kring dienen in de technische ruimte nog de circulatiepomp, de zandfilter en de warmtepomp (via een bypass) aangesloten te worden.

Blower

De blower werkt en ik weet nu nog niet of ik deze ga verplaatsen. De blower bevindt zich op een plaats die nog toegankelijk zal blijven nadat de spa (deels) is ingegraven.

Ik zal nu enkel de blower proper maken en de missende inspuiters vervangen zodat de kuip opnieuw waterdicht is.

Beschrijving#EenheidTotaal
Air jet basis verchroomd49,50 €38,00 €
TOTAAL38,00 €

Jet kring(en)

Deze 2 kringen zijn identiek. Ik zal hier enkel de ‘verbouwingswerken’ toelichten. In mijn specifiek geval was er vorstschade aan één kring en moest ik deze eerst herstellen. De onderdelen die ik gebruikte voor de herstelling zal ik hier niet opsommen.

De ‘verbouwingswerken’ zijn vrij eenvoudig: de leidingen zijn gewoon verlengd en voorzien van een schroefkoppeling. De aanzuigleiding is ook voorzien van een afsluiter.

Beschrijving#EenheidTotaal
Waterway rechte verbinding Mof-Mof 2″24,50 €9,00 €
Drukslang 2″ (per meter)615,00 €90,00 €
Waterway schuifafsluiter 2″222,50 €45,00 €
Schroefkoppeling voor 2″419,95 €79,80 €
TOTAAL223,80 €

Op deze kringen dienen in de technische ruimte enkel nog de 2 jet pompen aangesloten te worden.

Test

Om zeker te zijn dat alles lekvrij is hersteld en omgebouwd heb ik een korte test uitgevoerd door een van de jet pompen tijdelijk aan te sluiten en deze op elke kring een 30-tal minuten te laten draaien.

Eerste test na ombouwen

Spijtig genoeg is het bad nog nu niet verwarmd. Ik zal nog eventjes moeten wachten vooralleer ik er kan in plaatsnemen 🙂 .
Het echte zware werk kan nu beginnen