Opbouw

Ik heb nog enkele palen over (van een vorige constructie) en deze zijn in goede staat. Ik ga deze hergebruiken als ‘skelet’ voor mijn technische ruimte. Deze palen maak ik vast aan de vloerplaat met betonvoeten en ankerbouten (deze zijn M12, zwaar overkill maar ik had deze nog over van een vorige klus en ga deze dan ook gebruiken). Waar de ankerbout te dicht bij de rand van de vloerplaat komt heb ik de ankerbout aan de binnenkant van de betonvoet geplaatst.

Tussen de palen bouwen we de wanden op met planken (tand en groef) van 14,5 cm hoog / 2,8 cm dik. Deze passen mooi in mekaar en vormen zo een stevige wand waar we later aan de binnenkant nog de bypass en de zekeringenkast aan kunnen bevestigen. De planken zijn geïmpregneerd waardoor ze geschikt worden voor buitengebruik. Zo zijn ze beter bestand tegen insecten en schimmels en worden ze ook waterafstotend.
De constructie helt lichtjes af. De voorkant is 1cm lager dan de achterkant. Dat is voldoende helling om later als het regent het water mooi van het dak te laten afvloeien.

Het dak

De basis voor het dak wordt gemaakt met een betonplex plaat van 12mm dik. Betonplex is waterdicht maar niet zo goed bestand tegen UV stralen. Ik ben van plan om dit nog te bedekken (bvb met ijzeren dakpannen zoals deze). De plaat wordt iets groter gemaakt dan de constructie (ongeveer 1cm aan elke kant). Het dak wordt aan de achterkant ook voorzien van scharnieren. Zo is het later makkelijker om in geval van problemen in de technische ruimte te gaan staan.

Om het dak beter te beschermen bedek ik het nog. Ik koos uiteindelijk toch voor bitumen dakpanelen (Onduline Onduvilla), deze waren veel lichter dan de ijzeren dakpannen die ik oorspronkelijk in gedachten had. Esthetisch zijn ze wat minder maar achteraf zal de hele technische ruimte niet meer zichtbaar zijn van uit de tuin. Dus opteer ik voor de functionele oplossing.

De technische ruimte moet ook afgesloten worden aan de voorzijde.
Het is onmogelijk om de hele voorkant te laten opengaan. De buitenunit van de airconditioning staat in de weg.
We zullen dus een opening maken van ongeveer 1m, het andere deel (+- 40cm) zal een vast paneel worden.

Extra bescherming

Om de technische ruimte te verduurzamen – en ook uit esthetische overwegingen (het oog wil ook wel wat) – zullen we de ruimte extra beschermen met 2 lagen verf.

Ik kies hier voor de Levis DUOL (geschikt voor hout en voor buiten) satijn lakverf in RAL kleur 7024 (graniet 7850). Deze verf is een 2-in-1 verf waarbij grond- en eindlaag verwerkt werden in éénzelfde product. We wachten minimaal 24u en schuren lichtjes op alvorens de volgende laag aan te brengen.

Kosten

Betonvoet verzinkt 7x7cm42,99 €11,96 €
Plank tand/groef 2,8×14,5x240cm186.39 €115,02 €
Betonplex 250x125x1,2cm163,49 €63,49 €
Dakpaneel Onduvilla zwart43,15 €12,60 €
Slotje 95×13515,99 €5,99 €
Levis DUOL satijn 0.75l229,99 €59,98 €
TOTAAL269,04 €

De opbouw is nu grotendeels klaar. We kunnen nu verder met de elektrische aansluitingen.

Terug naar het overzicht.