Strippen & Testen

Na het verwijderen van het houten framewerk kreeg ik toegang tot alle componenten.

Het gaat hier dus om een Chinese spa: de besturing, pompen, blower en heater zijn van het merk LX. Deze zijn courant te verkrijgen, vervangingsonderdelen zijn dus vrij eenvoudig op het internet te bestellen.

We onderscheiden in de spa 3 grote “kringen” die onafhankelijk van elkaar werken met een eigen intake van water:

  • De circulatiekring aangedreven door de circulatiepomp. Deze zuigt water uit de skimmer door een patroonfilter, door de heater en zo terug in de kuip via 4 inspuiters.
  • De jets voor de 3 linkse zitplaatsen aangedreven door een pomp. Deze zuigt water via een intake beneden in de kuip en duwt het water terug via een 18-tal jets in de rug van de zitplaatsen.
  • De jets voor de 3 rechtse zitplaatsen aangedreven door een tweede pomp met een eigen intake beneden in de kuip. De werking is identiek aan de linkse zitplaatsen.

Besturing & Display

De pompen, heater en blower werden losgekoppeld van de besturing en de spa werd gevoed (240V AC) om de besturing en de display te kunnen testen.
Alles werkt!!! De display is niet zo helder meer maar dit geeft niet want ik ga de originele besturing niet gebruiken. Ik ga een besturing nabouwen zodat ik mijn spa met mijn smartphone kan aansturen. Ik ben wel blij dat de besturing nog werkt want zo kan ik later de verschillende cycli die de spa doorloopt analyseren.

Blower

De blower (LX AP400) werkt maar maakt wel een hels lawaai (zoals een stofzuiger). Enkele air-jets onderaan de kuip zijn verdwenen. Hier zal dus zeker water lekken.
Hier is volgens mij ook nog wel wat “besparing” uit te halen. De blower blaast koude (omgevingslucht) in het bad en zal zo het water afkoelen. Idealiter wordt deze blower vervangen door een discreter model met verwarming.

Circulatiepomp & Heater

Ik ben niet van plan om de heater (LX Flow H30-R2) te hergebruiken maar “pour la petite histoire“: na het bypassen van de druksensor (deze sensor zorgt ervoor dat de heater niet gaat oververhitten wanneer er geen water door stroomt) blijkt de heater gewoon te werken.

De circulatiepomp (LX JA50) daarentegen is vastgelopen. Je kan ze horen zoemen dus ik veronderstel dat het pomphuis vastzit. Deze zal ik gewoon vervangen. Misschien vind ik op mijn zoektocht een zuinige pomp ter vervanging.

Jet Pompen

Er zijn 2 pompen (LX LP200). Een pomp drijft telkens de jets van 3 zitplaatsen aan. Beide pompen blijken te werken (ze draaien) maar 1 pomp lekt verschrikkelijk veel water. Ik merk dat het pomphuis gebarsten is. Bij een verdere analyse blijkt ook dat de leidingen en de collectoren van diezelfde 3 zitplaatsen barsten vertonen en ook water lekken.

Ik vermoed dus dat er na het “stockeren” water in deze leidingen is gebleven en dat die door de negatieve buitentemperaturen in de winter zijn uitgezet. Hierdoor zijn de leidingen en het pomphuis gebarsten.

LED verlichting

In de kuip zijn een 20-tal LEDs ingebouwd. Deze worden aangestuurd via een LED driver die gevoed wordt door 12V AC. De uitgang van de LED driver is RGB 15V DC. Ze werken allemaal.
Maar ik ga deze driver niet meer gebruiken. Ik zal een eenvoudige RGB sturing namaken zodat ik deze ook met mijn smartphone kan bedienen.

Ozonator

De ozonator is aanwezig en wordt gevoed door de besturing met 12V DC. Ik las op het internet dat de ozon generator best 2 jaarlijks wordt vervangen omdat deze na 2 jaar geen ozon meer produceert. Ik kan onmogelijk achterhalen hoe oud deze generator is . De ozon generator zal dus worden vervangen.

Ga naar: Ombouw en herstelling