De Warmtepomp

Vereisten

Ik ben dus op zoek gegaan naar een warmtepomp die voldoet aan volgende vereisten:

  • Hoge uitgangstemperatuur (water op 38°C).
  • Zeer zuinig.
  • Zeer stil.
  • Ook bruikbaar in de winter (buitentemperatuur lager dan 5°C).

De hoge uitgangstemperatuur blijkt voor de meeste zwembad warmtepompen een probleem te zijn. Wanneer ik hen de vraag stelde vertelden de meeste fabrikanten mij dat dit niet mogelijk was of ten stelligste werd afgeraden.

Ik stootte tijdens mijn zoektocht wel op een fabrikant die adverteerde dat watertemperaturen tot 40°C mogelijk waren: Teddington. Teddigton is een Frans merk van warmtepompen die met hun INOA reeks zelfs expliciet vermeld dat deze kan gebruikt worden om een spa te verwarmen. Deze warmtepompen zijn te gebruiken in alle seizoenen en zijn beschikbaar in vermogens van 6 tot 24kW.
De kunst was dan enkel nog om een leverancier te vinden die mij deze specifieke warmtepomp kon en wou verkopen.

Tadaaah !!!

Teddington INOA6 Full Inverter Warmtepomp

De elektrische heater (LX Flow H30-R2) die we gaan vervangen heeft een vermogen van 3kW. Ik zal deze vervangen door een Teddington INOA-6 warmtepomp met een vermogen van 5,8kW. De COP (Coëfficient of Performance) van deze warmtepomp bedraagt gemiddeld 11. Dit betekend dus dat wanneer deze pomp op maximum vermogen het water zal verwarmen (5800W vermogen) deze slecht gemiddeld 527W vermogen uit het elektriciteitsnet zal halen. Ter vergelijking: bij een elektrische heater is dat 1 op 1 (3000W vermogen om te verwarmen = 3000W uit het elektriciteitsnet). We beschikken dus over ongeveer 5000W “gratis” vermogen om het water te verwarmen.

Reality Check. Wat hierboven staat is natuurlijk allemaal de mooie theorie. In de praktijk is zo’n warmtepomp op zijn best wanneer de gevraagde watertemperatuur rond 26°C is. Wij vragen 38°C aan de warmtepomp. Hieronder de vermogenscurve (volgens de fabrikant) bij watertemperatuur 38°C.

Teddington INOA6 Full Inverter – Vermogenscurve bij watertemperatuur 38°C.

Dit is toch wel helemaal iets anders. De warmtepomp haalt maximaal (100%) 1.2kW vermogen uit het elektriciteitsnet. De gemiddelde temperatuur in België bedraagt ongeveer 10°C (zie inleiding).
Als we dit op de bovenstaande grafiek uitzetten dan zal er ongeveer 4kW warmte aan het water worden afgegeven. Dit is ongeveer een COP van 3. En dus geen 5000W gratis vermogen maar slechts 2800W. Dit is nog steeds niet slecht maar ik vond het toch belangrijk om deze nuance even te brengen.

Aansluitingen

Hydraulische aansluitingen

In de technische ruimte werd de bypass reeds voorzien. Ik hoef dus enkel de leidingen te verlengen tot aan de warmtepomp.

De aanvoer- en retourleiding wordt verder doorgetrokken en aangesloten op de warmtepomp. De fabrikant raadt aan om met vaste PVC leidingen te werken en geen flexibele omdat de aansluitingen van de warmtepomp het gewicht van flexibele buizen gevuld met water niet kunnen dragen.

Tenslotte zal ik de aanvoer- en retourleiding isoleren met buisisolatie.

Elektrische aansluitingen

De warmtepomp wordt aangesloten op de daartoe voorziene elektrische kring. Daarnaast beschikt de warmtepomp ook over klemmen waarmee de circulatiepomp kan worden aangestuurd. Daar deze warmtepomp over een anti-vries functie beschikt zal ik het elektrisch schema zo moeten dat de warmtepomp voorrang heeft bij het aansturen van de circulatiepomp.

schematic revision 1.3

De ‘PUMP‘ klemmen op de warmtepomp zijn normaal open en indien de warmtepomp het water wilt verwarmen dan zullen deze klemmen gesloten worden. Je kan hier dus rechtstreeks de circulatiepomp op aansluiten. In mijn geval zal ik deze klemmen parallel over de stuurklem van de contactor (voor de circulatiepomp) en de massa aansluiten. Zowel de besturing als de warmtepomp kunnen dan de contactor sluiten en zo beslissen of de circulatiepomp zal draaien. De circulatiepomp zal pas stoppen met draaien wanneer zowel de besturing als de warmtepomp ze niet meer nodig hebben.

Aansluitklemmen ‘POWER’ en ‘PUMP’ van de warmtepomp

Terug naar het overzicht.