Inleiding

Al een ruime tijd speel ik in mijn hoofd met het idee om een spa (of Jacuzzi in de volksmond) in mijn tuin te (laten) installeren.

Nu niet dat ik een groene jongen ben of zo maar wat mij tegenhield was vooral de kost om zo’n ding (+-1500 liter water) het hele jaar door warm te stoken tot 38°C.

De gemiddelde Belgische temperatuur bedraagt 9,8°C

Bron: KMI

Zonder hier een cursus fysica te willen geven maar wetende dat er om 1 kg water met 1°C op te warmen er 4186 Joule energie nodig is. Omgerekend is dat dus voor +-1500 liter water 1.7kWh elektriciteit om de temperatuur van het water in de spa met 1°C te verhogen. Dit zonder rekening te houden met het verlies door afkoeling.

In mijn ogen zijn er naast goed isoleren en een goede isolerende cover 2 haalbare technische oplossingen om een torenhoge elektriciteitsrekening te vermijden:

  • Het laten installeren van fotovoltaïsche panelen op mijn dak.
  • De elektrische heater vervangen door een warmtepomp.

Voor mij was enkel de 2de oplossing haalbaar (om technische redenen waar ik hier nu niet ga over uitweiden).

Na een zoektocht op het internet merkte ik dat maar weinig fabrikanten de ecologische toer op gaan en hier pasklare oplossingen voor aanbieden.

In Zwitserland (in bepaalde cantons) is het blijkbaar verboden om nog nieuwe buiten spa’s te installeren zonder warmtepomp en/of zonnepanelen.

Bron: SuisseEnergie, Office fédéral de l’énergie OFEN

Terug naar af dan maar want ik had weinig zin om een nieuwe spa te kopen (investering van +- 5000€) en meteen beginnen om te bouwen (en zo de fabrieksgarantie te verliezen) om het water door een warmtepomp te laten verwarmen.

Tenzij …