DJ Booth / Meubel (Ikea hack)

In een ver verleden (toen ik nog jong en onwetend was) ben ik nog DJ geweest.
Een hobby die begon op mijn slaapkamer in het ouderlijke huis – later wat discobartje spelen met enkele vrienden – en die pas echt uit de hand gelopen is toen we met een paar van mijn kameraden besloten om een vereniging op te richten met als doel het organiseren van evenementen (Power Events). Mijn DJ carriere kreeg toen een boost met als hoogtepunten gastoptredens op verschillende fuiven en in danscafés zoals Soirée Tropical, Face2Face in het Pajottenland, DJ2DJ (Diest), Blackout (Ninove), The Victory (Ninove), The Roots (Pepingen), De Halleman (Halle) en zelf een recidency in The Pole (Huizingen).
Hieronder een beetje nostalgie.

DeeJaYves @ work

In heel uitzonderlijke gevallen laat ik mij soms nog eens verleiden om een plaatje te (komen) draaien.

Nu om een lang verhaal kort te maken: Ik kan eigenlijk geen afscheid nemen van mijn platenspelers. Die spullen staan hier ondertussen al bijna 10 jaar stof te vergaren. Dus besloot ik om ze een plaats te geven. Het opzet is dus een compact meubel waar ik toch al mijn DJ spullen in (en op) kwijt kan.

Mijn wilde plannen beginnen altijd met een schets, een zoektocht op het internet en uiteindelijk een testopstelling (met huis, tuin en keukenmateriaal) om de afmetingen te kunnen opmeten.

De ideale hoogte (voor mij) – om geen rugpijn te hebben – is dat de mengtafel op ongeveer 90cm en de platenspelers op 110cm hoogte staan. Ik heb ook minimaal 120cm breedte nodig om al mijn spullen op kwijt te kunnen.

Aan de slag

Al snel kwam ik op de site van Ikea bij de NORDLI reeks terecht. Deze kasten zijn eigenlijk slaapkamermeubels en zijn modulair. Met de NORDLI planner ging ik aan de slag.

Deze opstelling is 120cm breed en – met plint en bovenplank – 99cm hoog. Ik ga de NORDLI plint en bovenplank niet gebruiken maar ik zal zelf een platform met 2 verdiepingen maken. De hoogte van de kastjes is dan 91cm + 18mm voor het platform. Ideaal voor mij dus.

NORDLI opstelling

Alles begint dus bij het trotseren van de Ikea winkel en daarna de handleiding(en) volgen om de NORDLI kastjes te monteren. Op zich is dat straightforward.

Ikea NORDLI opstelling

Ikea ‘hack’

Met een plaat van 18mm MDF (die ik in de doe-het-zelf handel op maat laat verzagen) kan ik verder.
Het onderste platform heeft volgende afmetingen: 120x75cm. Een twintigtal cm hoger komt dan een 2de platform van 120x40cm. Daarop komen 2 platenspelers dus dien ik voldoende ondersteuning te voorzien.
Daarom laat ik nog enkele planken verzagen met volgende afmetingen 20x40cm en 20x35cm. Deze zal ik dan vertikaal tussen de 2 platformen plaatsen.

Achteraan ‘zweeft’ het platform ongeveer 30cm. Dit zal ik nog extra ondersteunen door 2 balken (een overshotje van een vorig project) af te korten op dezelfde hoogte en achteraan te plaatsen.

Het bovenste platform kan nu aan mekaar gelijmd en geschroefd worden. Met de klokboor maak ik ook nog enkele openingen om later gemakkelijk alle kabels door te kunnen voeren.

Hetzelfde doe ik met het onderste platform. Ik boor 2 gaten in het ‘zwevende’ deel om kabels en stroom door te kunnen voeren. Na een likje witte lakverf ziet het er dan alsvolgt uit.

Nu kan het bovenste platform (nadat ook dit voorzien is van een likje witte lakverf) vastgeschroefd worden.

Het definitieve resultaat nadat ook het materiaal is opgesteld ziet er dan zo uit:

Voor de kenners: 2 x Technics SL-1200 mk2 (Met Ortofon Concorde cellen), 2 x Pioneer CDJ-1000 mk3, Rodec MX180 mk2 en Rane SL1 (voor Serato ScrathLive).

De schuiven van het meubel kunnen dan ook gevuld worden met nog meer spullen uit de ‘oude doos’.

Minidisc’s, Cassette’s en DCC’s allemaal dragers die niet meer bestaan.

Kosten (voor het meubel)

Beschrijving#EenheidTotaal
NORDLI Modulaire Ladekast 2 lades (40x45cm)240 €80 €
NORDLI Modulaire Ladekast 3 lades (80x68cm)180 €80 €
NORDLI Modulaire Ladekast 2 lades (80x23cm)160 €60 €
MDF 18mm (244x122cm)116,99 €16,99 €
PATTEX Houtlijm 250gr17,99 €7,99 €
LEVIS Expert Lakverf Wit 1l125,49 €25,49 €
TOTAAL270,47 €