Meten is weten

Tijd voor de reality check ivm met de warmtepomp. Ik zal trachten te bepalen of het sop de kool waard is.

Ik zal dus de komende weken een aantal parameters monitoren. Let wel op: mijn zelfgemaakte cover is niet ideaal (het is wachten op de cover die ik bestelde) maar ik probeer toch al een indicatie te krijgen.

Teddington INOA6 Full Inverter – Vermogenscurve bij watertemperatuur 38°C.

Uit mijn uiteenzetting (die u hier kan vinden) blijkt dat een COP van 11 wat fabelachtig wordt voorgesteld door de fabrikant van de warmtepomp. Uit de vermogenscurves hierboven blijkt een COP van 3 à 4 realistiser 🙂 .

Ik zal dit toch proberen checken met mijn metingen die volgens mij beter zullen aansluiten bij de realiteit.

Spa Controller – Gemeten water- en buitentemperatuur.

Hierboven een grafiek van de gemeten water- en omgevings- temperatuur gedurende de laatste 24u. De blauwe lijn is de watertemperatuur en de rode lijn is de omgevingstemperatuur. Men ziet duidelijk dat de warmtepomp aanslaat als de gemeten temperatuur 36°C bereikt. De warmtepomp verhoogt op ongeveer 1u tijd het water terug naar 38°C. En stopt dan ongeveer 90 minuten. De buitentemperatuur is nooit minder dan 10°C. Ideaal dus voor de warmtepomp.

De warmtepomp valt te besturen met een app op de smartphone. Echter veel bruikbare data valt hier niet uit te halen. Ik zal dus zelf het verbruik moeten meten. Ik heb hiervoor een module gekocht op een (bekende) chinese website.

Deze module meet het verbuik van de warmtepomp alsook de circulatiepomp. Deze draait veel dus ik moet deze ook meenemen als ik mijn electriciteitsverbruik wil voorspellen.

Momenteel geeft de teller 11kWh aan na 24u meten. De warmtepomp is zo ingesteld dat het water in het bad altijd op 38°C staat en de circulatiepomp draait ook 24u/24u. Ik ga dit nog enkele dagen blijven monitoren en dan zal ik een beetje moeten “spelen” met de instellingen en wat dingen uit proberen om te kijken of ik het verbruik alsnog naar beneden kan halen.

In ieder geval: als we 11kWh / dag projecteren op jaarbasis komen we op een meerkost van ongeveer 1000€ / jaar aan elektriciteit. Wat mij in alle geval realistisch lijkt.

To be continued …

Zoals gewoonlijk volgt u het hele verhaal hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.