Sevilla

Het hart van Andalousië

Sevilla is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalousië en van de provincie Sevilla. Andalousië ligt in het Zuiden van Spanje en dat zullen we gemerkt hebben aan het mooie weer.

De regio heeft een rijke geschiedenis en daar valt ook in Sevilla niet naast te kijken. Sevilla werd gesticht door de Griek Herakles en werd meermaals veroverd, o.m. door de Feniciërs en Carthagenen, de Romeinen, de Vandalen, de Visigoten, de Moren en Vikingen, de Fransen (Jozef Bonaparte, broer van Napoleon Bonaparte) en de Spanjaarden die in 1812 de Franse bezetting beëindigden.

Denk je nu terug aan de geschiedenislessen maar weet je niet meer wie al volkeren zijn, Wikipedia legt het je met plezier uit.

Wij gingen uiteraard niet naar Sevilla om de stad te veroveren maar wel om de 42,195 km van de marathon van Sevilla te trotseren. Enfin, dat was aanvankelijk mijn plan maar mijn gezondheid besliste er anders over. Maar niet getreurd, zo hadden we wat meer tijd om te genieten van deze mooie stad en zijn talrijke bezienswaardigheden.

Hieronder alvast een overzicht van de plaatsen die wij hebben bezocht.

Catedral de Santa Maria de la Sede

Je kan er niet naast kijken. De kathedraal in Gotische stijl werd gebouwd op de plaats waar voorheen de Moorse hoofdmoskee van de stad stond. De moskee werd gebouwd door de Almohaden en werd na de christelijke verovering van de stad in 1248 gebruikt als kathedraal. In 1401 werd echter besloten om een kathedraal te bouwen. De bouw startte in 1402 en werd afgerond in 1506.

Van de oorspronkelijke moskee zijn nog een aantal elementen overgebleven, namelijk het voorhof (Patio de los naranjos) met zijn Puerta del Pedron en de minaret of Giralda.

De binnenkant van de kathedraal is al even indrukwekkend als de buitenkant.

Nog een wit-je-datje van Yves: Christoffel Columbus ligt begraven in de kathedraal van Sevilla of althans dat is toch wat wordt beweerd. Er bestaat namelijk wat discussie over waar de ontdekkingsreiziger nu wel of niet begraven ligt. Zo heeft hij nog een tweede graf in Santo Domingo.

Columbus stierf in 1506 in Valladolid in Spanje. Drie jaar later werden zijn resten overgebracht naar Sevilla maar in 1537 werden ze naar Santo Domingo, de hoofdstad van het eiland dat hij in 1492 Hispanola (Klein Spanje) had gedoopt, getransporteerd omdat hij daar begraven wilde worden.

Door politieke onrust in de 18de eeuw in Hispaniola (de huidige Dominicaanse Republiek), verhuisden de Spanjaarden de resten naar Cuba vanwaar ze in 1898 werden overgebracht naar Sevilla. Volgens de Dominicaanse Republiek namen de Spanjaarden echter de foute beenderen mee en rust hij nog altijd onder het Columbus monument in de Dominicaanse hoofdstad.

La Giralda

Zoals reeds gezegd, de Giralda is een overblijfsel van de vroegere moskee. Ze werd tussen 1184 en 1195 gebouwd in opdracht van de Almohaden en was destijds, met zijn 97,50 meter, de hoogste minaret ter wereld.

De Giralda dankt haar naam aan het 4 meter hoge bronzen beeld, bijgenaamd de Giraldillo, dat boven op de toren staat en het Geloof voorstelt. Het draait mee met de wind en heeft de toren zijn bijnaam gegeven (Giralda = windvaan).

De toegang tot de Giralda is inbegrepen in het toegangsticket van de kathedraal. Naar boven gaan valt goed mee want in plaats van trappen is er een hellende gang die naar de top voert. Vroeger gingen ze dan ook te paard of met de ezel naar boven. Vandaag geen paarden of ezels meer te bespeuren maar wel een meute toeristen die à la queue leu leu naar boven gaan.

Eenmaal boven is het ook een drukte van jewelste en is het je beurt afwachten om op de verhoogde rand te kunnen gaan staan om een glimp van de omgeving beneden op te vangen. Dat zicht wordt dan ook nog eens verpest door kippengaas dus dat is wat mikken met het fototoestel tussen de gaatjes.

Wie uitgebreid van het weids uitzicht wil genieten en ook nog iets wil opsteken over de architectuur van de kathedraal kiest best voor een gegidste toer op het dak.

Rondleiding op het dak

De kathedraal is gebouwd in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk met verschillende kapellen en is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Op het dak maak je kennis met de ingenieuze architectuur van deze mastodont.

Zo kom je te weten wat een contrefort (steunbeer), arc-boutant (luchtboog) of pinacle (pinakel) is en waarvoor het dienst doet. De rondleiding was in het Frans maar kan ook in het Engels of het Spaans gevolgd worden.

Een steunbeer of contrefort is een massieve plaatselijke verzwaring van het muurwerk om dit te versterken en de zijdelingse druk of spatkrachten van de op de muur rustende gewelven, luchtbogen of kappen op te vangen en naar de fundering af te voeren.

Het gotische gewelf bestaat uit een geheel van kruisribgewelven en spitsbogen. Anders dan bij een plat dak oefenen deze gewelven een zijwaartse druk (spatkrachten) uit op de (hoge) muren van het middenschip van de kerk, die erg dik zouden moeten zijn om deze druk op te vangen. De wens om dit te vermijden leidde in de middeleeuwen tot de ontwikkeling van de steunbeer, die via een luchtboog de zijwaartse druk opvangt.

Een luchtboog is een stijgende boog, die tussen een steunbeer en het bouwwerk is aangebracht. 

De pinakel komt voor op steunberen of luchtboog en boven en naast frontalen. Behalve als versiering dient de pinakel ook om het gewicht van de steunbeer te vergroten, zodat de steunbeer meer druk van de luchtbogen kan opnemen.

Ingewikkeld? Op de foto’s wordt het duidelijk. Met dank aan Wikipedia voor de uitleg want nee, ik heb niet alles onthouden 😉

Iglesia colegial del Divino Salvador

Met het toegangsticket van de kathedraal kan je ook deze prachtige kerk bezoeken die zich op de Plaza del Salvador bevindt. De ideale locatie trouwens voor een gezellig terrasje in de zon.

Na de kathedraal is het de grootse kerk van Sevilla. Ze werd gebouwd op de overblijfselen van de Grote Moskee. Geen Gotische stijl ditmaal maar wel Barok ten top.

Real Alcazar

Het Koninklijk Paleis van Sevilla behoort dezer dagen niet meer tot de Spaanse kroon maar de Koninklijke familie komt er wel nog overnachten wanneer ze in Sevilla verblijven. Wie wil kan de koninklijke vertrekken bezoeken. Dit moet wel apart geboekt worden want het maakt geen deel uit van het standaard toegangsticket.

De naam Alcazar betekent kasteel in het Spaans en is afgeleid van het Arabische woord al-qasr (vesting of paleis). Het complex van paleizen is opgericht in Mudéjar-stijl; een bouwstijl met veel invloeden van de Moorse en Christelijke cultuur.

De toegangstickets boek je best op voorhand. De reservatie kan je online doen en is op basis van een tijdslot. Wij hadden gelukkig geen lange wachtrij maar hou er rekening mee dat deze er meestal wel zijn. Boek ook op de website van Real Alcazar zelf en niet via andere aanbieders.

In het paleis zelf loop je gemakkelijk verloren, de verschillende ruimtes zijn jammer genoeg niet zo goed aangeduid. In de prachtige tuinen wijst alles zichzelf echter uit.

Plaza de España

Ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 werden diverse gebouwen opgetrokken in het Maria-Luisapark. In dat park bevindt zich de Plaza de España. De gebouwen vormden tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 het paviljoen van Spanje.

Onderaan de gebouwen bevinden zich 52 tegelmozaïeken, fresco’s waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld in azulejo’s (typische Andalusische tegeltjes). Midden op het plein staat een fontein en het middenplein wordt bijna volledig omringd door een kanaal waarover vier bruggen zijn aangelegd die de 4 oude koninkrijken van Spanje (León, Castilla, Aragón en Navarra) vertegenwoordigen.

Metropol Parasol

Metropol Parasol overdekt het Plaza de la Encarnación over een oppervlakte van 11.000m² en is 28 meter hoog. De Parasol werd gebouwd onder leiding van de Duitse architect Jürgen Mayer en was destijds bedoeld om het plein en haar omgeving nieuw leven in te blazen.

Van 1842 tot 1973 stond er namelijk een overdekte markt op de plaats maar deze moest plaats maken voor een ondergrondse parkeergarage. Tijdens de werken daarvoor stuitte men op resten van een Romeinse en Moorse gebouwen. Om deze te vrijwaren moest er een nieuw plan bedacht worden, reden waarom de stad een ontwerpwedstrijd uitschreef waarbij het plan ingediend door de Duitse architect de voorkeur genoot.

Het bouwwerk bestaat uit zes grote parasols die opgebouwd zijn uit houten panelen die in een rasterpatroon aan elkaar bevestigd zijn. De pijlers zijn van beton. De parasols, zijn geïnspireerd op de gewelven van de Kathedraal en op de waringinbomen (ficussen) die in de stad te vinden zijn. Omwille van hun vorm hebben de inwoners van Sevilla de parasol omgedoopt tot las Setas de Sevilla oftewel de champignons van Sevilla.

Bovenop de parasols is een wandelpad aangelegd. ’s Avonds zijn de parasols dan weer verlicht wat voor een mooi spektakel zorgt. Onder de parasols is er een overdekte markt. In de kelder is een museum ingericht waarin de Romeinse en Moorse archeologische vondsten te bezichtigen zijn.

Torre del Oro

De Torre del Oro ligt aan de Paseo Cristóbal Colón en de rivier Guadalquivir. Hij dateert uit de 13e eeuw. Toen de Almohaden Sevilla als hoofdstad kozen richtten zij naast de Giralda ook deze toren op. De toren maakte deel uit van de Moorse stadswallen tussen de Reales Alcázares en de rest van de stad. In 1760 werd hij verbouwd en kreeg hij er een klein rond torentje bij.

Plaza de Toros

La Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla (nl: plein van de stieren van het koninklijk arsenaal van de Sevillaanse cavalerie) is de grootste en belangrijkste arena in Spanje waar stierengevechten worden georganiseerd. 

Wat we er van vonden?

Sevilla is een bruisende stad waar heel veel te beleven valt. Trek zeker een paar dagen uit om te kunnen genieten van al de historische bezienswaardigheden, de talrijke pleintjes, winkeltjes, bars en restaurants.

Wij brachten er 4 dagen door en hebben zeker niet alles gezien. Zo hebben we de wijken aan de overkant van de Guadalquivir niet aangedaan. Naast onze uitstappen hebben we vooral genoten van het mooie weer, de tapas, cervezas, tinto de veranos en sangrias en ja zelfs van de siestas.

Kortom, gewoon genieten!

Reisperiode: 16 tot 19 februari 2024