Doe ze nog eens vol, Mevrouw !

Vorige week had ik al een tip gegeven. Ik ben al enige tijd bezig met het bedenken van een systeem om de spa automatisch te laten bijvullen. Door verdamping, het backwashen van de zandfilter maar ook omdat ik hier en daar nog enkele mini lekken heb zakt het waterniveau in de spa. Op zich is dat niet zo problematisch: de tuinslang erin, kraan open en wachten tot het waterniveau weer boven de skimmer komt.

Deze blog zou uiteraard zijn naam niet waardig zijn als we dit niet zouden automatiseren. Ik wil op een knop drukken en dan moet het waterniveau in de spa weer helemaal automatisch tot boven de skimmer komen.

We moeten dus een systeem bedenken om vers leidingwater in de spa te krijgen zonder (permanent) in contact te komen met het badwater. Het badwater kan namelijk gecontamineerd zijn en zo het hele stadsnet besmetten. Hier staan in België sancties op en riskeren we te moeten opdraaien voor de kosten om het lokale stadsnet te saneren.

Een eerste idee dat ik had om dit te realiseren was om een standbeeldje / fontein te plaatsen langs de rand van de spa op het terras en zo de spa te laten vullen.

De spa beschikte ook over een ingebouwde waterval die ik niet gebruikte omdat een van de aansluitingen stuk was.

Het idee is dus om de “waterval” te gaan gebruiken om de spa bij te vullen. Ik ging dus op zoek naar een vervangstuk. Het vervangstuk dat ik kon bemachtigen heeft dezelfde lengte maar de breedte alsook de aansluitingen zijn verschillend. Ik moet de spa dus (een beetje) aanpassen.

Ik verwijder de oude waterval, maak de plaats proper en teken dan af waar de aansluitingen van de nieuwe waterval gaan komen.

Ik plaats de nieuwe waterval eventjes om te zien of de vers gemaakte openingen passen.

Dat past perfect! De nieuwe waterval is breder en komt bijgevolg een beetje over de badrand maar dat stoort niet.

Om de watertoevoer te kunnen starten en stoppen hebben we ook een klep nodig. Ik kies voor een 24V normaal gesloten klep. Dit wil zeggen dat de klep in “normale” toestand (in rust) de watertoevoer zal afsluiten. De watertoevoer zal worden gestart wanneer we de klep stroom geven.

3/4″ Normally Close Brass Electric Solenoid Valve DN20 24V for Water Oil Air IP65

Het is nu tijd om de waterval en de klep aan te sluiten. Ik ga uit gemakzucht maar ook om omdat het makkelijk en lekvrij werken is gebruik maken van (!!! opgelet !!! reclame 🙂 ) Gardena slangkoppelingen.

Uiteraard moet de klep nog kunnen gestuurd worden door de besturing van de spa.

Ik pas hetzelfde principe toe als datgene welke ik gebruik om de pompen te sturen: namelijk een darlington transistor en een contactor. Om de contactor te kunnen plaatsen in het verdeelbord moet ik wel het ingebouwde stopcontact opofferen.

Het is tijd voor een eerste test: We laten de besturing checken of de niveausensor boven de skimmer droog staat. Indien deze droog staat laten we de watertoevoer starten (dmv de klep) tot wanneer de niveausensor ondergedompeld is. Daarna stopt de watertoevoer.

Ter informatie: de noppenfolie (bubblewrap) en de tape over de waterval hebben slechts tijdelijk de functie om het mooie chrome te behoeden voor krassen wanneer ik in de buurt aan het werk ben.

Te vroeg victorie gekraaid!

De sturing van de klep werkt en ook de aansluitingen zijn lekvrij (tot hier het goede nieuws).

We ondervinden reeds het eerste probleem: De waterval dropt water recht op de sensor. Daardoor denkt de sensor dat hij ondergedompeld is en zo sluit de besturing de watertoevoer.

Terug naar start maar dan zonder geld te ontvangen…

Ik probeer een oplossing te bedenken en plak een stukje ducttape over de waterval net op de plaats boven de sensor. Dit lijkt te werken. Het water valt niet meer rechtstreeks op de sensor en deze blijft droog tot hij helemaal is ondergedompeld in het badwater.

Ik ga deze oplossing definitief maken door met zwembad silicone de waterval op de plaats boven de sensor af te dichten. Met tape plak ik de waterval af behalve op de plaats waar deze dient afgedicht te worden.

Ik ga voorzichtig met het kitpistool over de plaats die dient afgedicht te worden en duw de silicone goed in de opening met mijn vinger. Ik herhaal dit enkele keren zodat ik er zeker van ben dat de opening ook binnen helemaal vol zit met silicone.

Nu laat ik de silicone even uitharden en daarna kan ik opnieuw testen.

Okay, folks, that’s a wrap.

Ik schrijf nog een scriptje in python om dit te automatiseren. Later zal ik deze routine mee opnemen in de daemon die de spa bestuurt.

 print "[INFO] Starting Fillup Cycle @", datetime.now().strftime("%d/%m/%Y %H:%M:%S")

        while (GPIO.input(mySkimmerLevelSensor) == True):
                print "[DEBUG] Water Level is LOW."
                GPIO.output(myValveGpioPin,GPIO.HIGH)
                time.sleep(30)

        print "[DEBUG] Water Level is OK, keep filling for " + str(myArguments.extraFillSeconds) + " seconds."
        time.sleep(myArguments.extraFillSeconds)
        print "[DEBUG] Stop filling."
        GPIO.output(myValveGpioPin,GPIO.LOW)
        print "[INFO] Stopping Fillup Cycle @", datetime.now().strftime("%d/%m/%Y %H:%M:%S")

De hele re-build van de spa is nog steeds hier te lezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.