La Réunion

Elke reis begint met een goede voorbereiding

Wist je dat het eiland “La Réunion” een Frans overzees departement is? Het werd in 1946 uitgeroepen tot het 87ste departement van Frankrijk. Andere Franse overzeese departementen zijn la Martinique, la Guadeloupe en la Guyane.

La Martinique hebben we vorig jaar van onze bucketlist gevinkt. Yves zou nog graag een raketlancering bijwonen op Frans-Guyana maar dat overstijgt mijn organisatietalent. Maar zeg nog nooit nooit, want een andere optie voor zijn raketlancering is Bajkonoer in Kazachstan. Een iets minder exotische reisbestemming …

In tegenstelling tot la Martinique en la Guadeloupe, die in de Caraïbische Zee liggen, bevindt la Réunion zich in de Indische Oceaan. Je kan het terugvinden tussen Madagaskar en Mauritius. Samen met Mauritius en Rodrigues maakt het deel uit van de Mascarenenarchipel.

Het eiland heeft een oppervlakte van 2.512 km2. Het hoogste punt ligt op 3.070 m. Het betreft de vulkaan Piton des Neiges waaruit het eiland is ontstaan. Door het instorten van deze vulkaan ontstonden drie keteldalen. In het Frans spreekt men van een “Cirque”. Het betreft Cirque de Cilaos, Cirque de Salazie en Cirque de Mafate.

Cirque de Mafate is enkel te voet of via helikopter bereikbaar. Dat wordt dus wandelen. Maar dat zal niet onze enige wandeling zijn. Ook de nog actieve vulkaan, Piton de la Fournaise, staat op ons programma. Wist je trouwens dat deze vulkaan één van de actiefste op aarde is? En dat de laatste uitbarsting plaatsvond van 19 september 2022 tot 5 oktober 2022?

Dat schouwspel hebben we helaas gemist maar niet getreurd, het eiland heeft zo veel mooie andere natuurwonderen te bieden. Denk maar aan watervallen, stranden, lagunes, bergen, kliffen, ravijnen, lavastromen, wouden, rietsuiker, orchideeën, …

Wie rietsuiker leest denkt Rhum (of zijn mijn hersenen al iets teveel aangetast door dit drankje?), wie orchideeën leest denkt Vanille. Een bezoek aan een distilleerderij, suikerraffinaderij en vanille exploitatie kan dus niet op het programma ontbreken.

Ik zou nog veel meer wist-je-datjes kunnen neerschrijven maar ik ga deze post eindigen met een overzicht van de plaatsen waar we tijdens onze reis zullen verblijven. Het gaat om de hoofdstad Saint-Denis, het dorpje Hell-Bourg (ooit uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk), La Plaine des Cafres, L’Etang-Salé-les-Hauts, Cilaos en Saint-Gilles-les-Bains. Benieuwd naar onze avonturen? Hou onze posts dan zeker in de gaten.

N’artouve!