And it burns burns burns, the ring of fire …

Zonsverduistering gisteren!

The Ring of fire

Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de maan tussen de zon en de aarde passeert en zijn schaduw werpt op sommige delen van onze planeet. Hoe de schaduw van de maan op aarde valt, bepaalt de classificatie van de eclips. Bij een ringvormige zonsverduistering zoals gisteren, bedekt de maan de zonneschijf gedeeltelijk, waardoor een spectaculaire ring van vuur rond de maan ontstaat.

Vanuit Glen Canyon National Recreation Area was de zon voor ongeveer 80% verduisterd. Geen volledige “Ring of Fire” dus maar wetende dat dit fenomeen maar in een aantal staten zichtbaar was, vonden we het de moeite om hiervoor een paar uur vrij te maken.

Wie niet wist dat er een zonsverduistering plaatsvond was eraan voor de moeite want het was praktisch niet zichtbaar zonder eclipsbril en het bleef de hele tijd klaar. Het enige wat opviel was dat het plots veel kouder werd toen de maan voor de zon stond.

Het ding in de fotodoos krijgen was bij gebrek aan adequaat materiaal geen sinecure. Met de eclipsbril voor de fotolens slaagden we er toch in om volgende plaatjes vast te leggen.

De National Park Service voorspelde een enorme volkstoeloop en verkeersdrukte maar die bleef gelukkig uit. Misschien wel omdat het gebied hier omringd is door Navajo-gebied. De Dineh of Navajo zijn een volk van Noord-Amerikaanse indianen van wie het grootste deel verblijft in Dinetah, het Four Corners Reservaat in de woestijnstaten van de Verenigde Staten. Onder meer Monument Valley en Antelope Canyon behoren tot hun grondgebied.

Voor de Navajo’s betekent een zonsverduistering de wedergeboorte van de zon. De traditie wil dat ze dit niet mogen zien, niet mogen eten, drinken of slapen tijdens de eclips, noch fysieke activiteiten mogen uitvoeren. Ze moeten gewoon binnen blijven. Daarom waren de Navajo bezienswaardigheden in de voormiddag gesloten voor het publiek.

Yves’ wist-je-datje

De inheemse taal van de Navajo’s werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen. In tegenstelling tot de Enigma-code van de Duitsers werd deze taal nooit ontcijferd.

Glen Canyon National Recreation Area

We volgenden het spektakel van de zon en de maan vanop de “Wahweap Overlook”. Van hieruit kijk je uit op de Wahweap Marina en de Glen Canyon Dam.

De Glen Canyondam is 216 meter hoog (178 meter boven de rivier) en 475 meter lang. Aan de voet is de dam 91 meter dik en aan de top acht meter.Het doel van de dam is het opslaan van water in geval van droogte en het produceren van hydro-elektrische stroom.

Secret Antelope Canyon en Horseshoe Bend

Kers op de taart was onze uitstap naar Secret Antelope Canyon en Horseshoe Bend, beiden ook Navajo gebied.

Onder begeleiding van een Navajo gids van Horseshoe Bend Slot Canyon Tours reden we via een een hobbelige zandweg naar Secret Antelope Canyon. Dit onderdeel van Antelope Canyon is minder druk bezocht dan zijn broertje en zusje, de Lower and Upper Antelope Canyon waar dagelijks duizenden bezoekers langskomen.

Na dit stukje natuurschoon bracht de gids ons nog naar Horseshoe Bend waar wij een plekje ver weg van de meute hadden om het “hoefijzer” te bekijken.

Horseshoe bend is een verankerde meander. Onder de rand van de klif maakt de Colorado-rivier een brede bocht rond een zandstenen helling. Op zijn lange reis naar zee kronkelde de rivier. Hij maakte hierbij soms wijde bochten maar zocht altijd de weg van de minste weerstand. Ongeveer 5 miljoen jaar geleden kwam het Colorado-plateau omhoog en zaten de kronkelende rivieren die het eeuwenoude landschap doorkruisten vast in hun bedding. Na verloop van tijd sneden de rivieren door de opgetilde lagen zandsteen. Hier bij Horseshoe Bend creëerde de Colorado-rivier een ongeveer 305 meter diepe, hoefijzervormige bocht van 270 graden in Glen Canyon.

Indrukwekkend!