Heeft iemand de Colorado gezien?

Hij stroomt daar ergens tussen en heeft dit landschap tot stand gebracht.

De naam Colorado is van Spaanse oorsprong en betekent “roodachtig gekleurd”. Vroeger kleurde de rivier namelijk rood door het slib van de zandsteen maar vandaag is dat niet meer het geval door de bouw van de Glen Canyon dam die het slib tegenhoudt.

Grand Canyon N.P.

Dat we gisteren een eekhoorn hebben gezien en met een fiets hebben gereden die niet goed schakelde dat wisten jullie al.

Hoewel de fiets niet zo geweldig goed schakelde bleek het de ideale manier om heel het park te doorkruisen van Hermits Rest tot Yaki Point. Hiermee hadden we een groot deel van de zuidkant gezien, en het begin van de oostkant, de Desert View Drive. Het overige gedeelte van de Desert View Drive hebben we deze ochtend bij vertrek richting Page gedaan.

We stopten aan de verschillende uitzichtpunten en gingen naar boven in de Desert View Watchtower.

Van hieruit zie je de Colorado rivier en Cedar Mountain. Net voorbij deze berg strekt de kloof van de Little Colorado River zich noord en zuid uit als een scheur in het aardoppervlak.

Little Colorado River Gorge

Lees Ferry

Onderweg naar Page maakten we nog een ommetje langs Lees Ferry. Lees Ferry ligt in het noorden van Arizona, op het punt waar de Paria-rivier vanuit het noorden samenkomt met de Colorado. Gelegen in een open vallei, direct stroomafwaarts van Glen Canyon en kort boven Marble Canyon (het bovenste deel van de Grand Canyon), is het de enige plaats in meer dan 420 km waar de Colorado niet wordt ingesloten door steile wanden van de kloof. Dit maakte het tot een belangrijk kruispunt vóór de bouw van de Navajo- en Glen Canyon-bruggen in de 20e eeuw.

De rivier

Bij Lees Ferry kan je naast bootje varen ook pootje baden. Hoewel het er aanlokkelijk uitzag hebben we er ons niet aan gewaagd.

De Navajo-brug

De Navajo-brug werd in 1929 geopend en was toen de hoogste stalen boog brug in de wereld. Ze maakte het reizen tussen Arizona en Utah veel gemakkelijker. Na 66 jaar had ze haar diensten bewezen en werd ze vervangen door een nieuwe brug die aangepast was aan het steeds zwaarder wordende verkeer. De nieuwe brug werd net stroomafwaarts van de oude geplaatst. De oude brug doet nu dienst als voetgangersbrug en biedt zo een adembenemend uitzicht op de 142 meter lager liggende Colorado rivier.

Balanced Rock

Nog een bezienswaardigheid in Lees Ferry is Balanced Rock.

Duizenden jaren geleden brak een enorm rotsblok van de klif erboven en kwam hier tot stilstand. Het harde conglomeraatblok drukte de zachtere grond er direct onder, waardoor het bestand was tegen erosie. Het rotsblok fungeerde ook als een enorme paraplu en beschermde de onderliggende steen jaren van wind en regen. In de loop van de tijd werd minstens 2,8 meter van de omringende losse grond weggevoerd, waardoor een steeds groter wordend voetstuk achterbleef met een uitgebalanceerde rots erop.