Canyonlands National Park

Canyonlands N.P. bestaat uit talloze canyons en fantastisch gevormde buttes uitgehouwen door de Colorado River en zijn zijrivieren. De rivieren verdelen het park in vier districten: Island in the Sky, The Needles, The Maze en de rivieren zelf. Deze gebieden delen een primitieve woestijnatmosfeer, maar bieden elk verschillende mogelijkheden voor sightseeing en avontuur.

Ons avontuur beperkte zich tot The Needles en Island in the Sky .

The Needles

Op onze trip van Monticello naar Moab hielden we halt bij het district The Needles.

The Needles vormen de zuidoostelijke hoek van Canyonlands en zijn vernoemd naar de kleurrijke torenspitsen van Cedar Mesa Sandstone die het gebied domineren. Een mesa of tafelberg is een berg met een platte top en steile, uit puin bestaande hellingen.

Ruim 200 miljoen jaar geleden was dit gebied een duinveld aan de oostelijke rand van een ondiepe zee die zich uitstrekte tot aan wat nu Californië is. Door de wind geblazen zand vormde de witte banden in de Cedar Mesa Sandstone.

Periodiek zouden overstromingen vanuit bergen nabij het huidige Grand Junction, Colorado, het zand overspoelen met rood sediment, waardoor de rode banden ontstonden.

Ongeveer 20 miljoen jaar geleden, lang nadat deze lagen waren afgezet, zorgden bewegingen in de aardkorst ervoor dat het hele Canyonlands-gebied omhoog kwam.

De grillen van het landschap konden we aanschouwen tijdens de Slickrock trail.

Na de wandeling op de “gladde rotsen” reden we door naar het stadje Moab. Na te hebben verbleven in Kayenta en Monticello (waar ’s avonds niets te beleven viel) waren we blij om eindelijk in een levendige stad terecht te komen waar ze op de koop toe ook nog lekker eten hadden. Na hamburgers en fish & chips was het een verademing om salades aan te treffen op het menu en een bar te vinden waar we gewoon een pintje konden drinken…

Na de rustige dag in The Needles bezochten we ’s anderendaags Island in the Sky.

Island in the Sky

De Island in the Sky-mesa ligt op steile zandstenen kliffen, meer dan 304 meter boven het omringende terrein. Hier valt in tegenstelling tot The Needles meer te bezichtigen langs de Scenic-drive.

Starten deden we met de Grand View Point trail. Deze korte wandeling langs de rand van de canyon leverde mooie uitzichten op.

We beklommen ook de Upheavel Dome.

Dit is in tegenstelling tot de rest van het landschap een vreemde eend in de bijt. In een gebied van ongeveer vijf kilometer in doorsnee zijn de gesteentelagen dramatisch vervormd. In het midden worden de rotsen omhoog geduwd tot een cirkelvormige structuur die een koepel of anticline wordt genoemd. Rondom deze koepel bevindt zich een neerwaartse kromming in de rotslagen, een zogenaamde syncline. Wat veroorzaakte deze plooien bij Upheaval Dome? Geologen weten het niet zeker, maar er zijn twee belangrijke theorieën waarover fel wordt gedebatteerd. Enerzijds die van een zout koepel, anderzijds een krater gevormd door een meteoriet inslag.

Wat wij weten is dat we behoorlijk hebben moeten klimmen om het geheel te aanschouwen.

De bezienswaardigheid Island in the Sky is ongetwijfeld Mesa Arch. Deze 8,3 meter lange boog, gelegen aan de rand van de mesa-top, biedt uitzicht op de kloof ver beneden en het La Sal-gebergte in de verte.

Naast deze 3 wandelingen stopten we nog langs een paar overlooks.

Island in the Sky is zeker het bezoeken waard. The Needles heeft iets minder overtuigd maar via de verschillende hikes vallen er ongetwijfeld mooie dingen te zien. Dat hiken vergt echter veel tijd, tijd die we niet hebben omdat we van park naar park hoppen…