If you ever plan to motor west, Travel my way, take the highway that is best. Get your kicks on route sixty-six. It winds from chicago to la, More than two thousand miles all the way. Get your kicks on route sixty-six. Now you go through saint looey Joplin, missouri, And oklahoma city is mighty pretty. You see amarillo, Gallup, new mexico, Flagstaff, arizona. Don't forget winona, Kingman, barstow, san bernandino. Won't you get hip to this timely tip When you make that california trip Get your kicks on route sixty-six. Won't you get hip to this timely tip: When you make that california trip Get your kicks on route sixty-six. (...) Composed in 1946 by American songwriter Bobby Troup
Enkele wist-je-datjes
Route 66 was een van de oorspronkelijke snelwegen in het genummerde snelwegsysteem van de Verenigde Staten. Ze werd geopend op 11 november 1926 en liep van Chicago gelegen in de staat Illinois, via Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico en Arizona naar Santa Monica in Los Angeles County (Californië). De totale lengte bedroeg 2.448 mijl of 3.940 km.
Vandaag de dag vervangt de Interstate Highway de route waardoor deze in verval is geraakt. Een aantal verenigingen engageren zich echter om de overblijvende stukken in eer te herstellen.
Wij reden vandaag uiteraard niet van Californië naar Chicago, maar vertrokken vanuit Lake Havasu City naar Topock om vervolgens de dorpjes Oatman, Kingman, Seligman en Williams te doorkruisen.
Topock
De Old Trails Bridge vervoerde verkeer tot 1948, toen auto’s en vrachtwagens op interstatelijke wegen begonnen te rijden. In 1948 werd het dek verwijderd zodat de brug plaats kon bieden aan een aardgasleiding, die er nog steeds op loopt.
De burros of ezels kwamen we pas tegen in Oatman.
Oatman
Oatman is een verlaten mijndorp waar in de gloriejaren goud werd ontgind. Vandaag is het een spookstad. Het dorp is bekend om zijn ezels die vroeger werden ingezet in de mijnen om stenen en goud te vervoeren en stonden daarbuiten ook in voor het vervoer van water en andere benodigdheden.
Wanneer je door de hoofdstraat loopt waan je je in een Western film.
Onderweg naar het volgende dorp kom je ook langs de Sitgreaves Pass op een hoogte van 1093 meter.
Seligman
Door de Interstate Highway nam de commerciële activiteit in Seligman sterk af. Een groep lokale zakenmensen lobbyde in 1987 met succes bij de staat Arizona om Route 66 te herkennen als historische snelweg wat ertoe leidde dat de stad werd gepromoot als de ‘geboorteplaats van historische Route 66’.
Williams
Williams, ook bekend als de “Poort naar de Grand Canyon”, was de laatste stad op de historische Route 66 die werd omzeild door de Interstate Highway 40.
De stad, vernoemd naar de legendarische bergman William Sherley Williams, ook wel ‘Old Bill’ genoemd, werd in 1874 voor het eerst bewoond door schaapherders. Spoorwegarbeiders volgden in 1880 met de aanleg van de transcontinentale spoorlijn, later de Santa Fe-lijn genoemd.
In 1901 voegde de Santa Fe Railway een uitloper van 60 mijl toe aan de Grand Canyon. De Grand Canyon Railroad werd echter in 1968 gesloten maar is intussen weer geopend.
Onze eindbestemming voor vandaag was Flagstaff. In totaal legden we zo een 400 km. My driver of the day is dus toe aan een verkwikkende nachtrust.