Wat groen tussen de rotsen

Capitol Reef National Park, gelegen in zuid-centraal Utah, in het hart van het rode rotsland, is een verborgen schat vol kliffen, canyons, koepels en bruggen in de Waterpocket Fold, een geologische monocline (een eenzijdige vouw in horizontale rotsformaties) die zich bijna 100 mijl uitstrekt van Lake Mountain tot Lake Powell. De Waterpocket Fold ontstond in de loop der eeuwen en werd gecreëerd door drie geleidelijke maar krachtige processen: afzetting, opwaartse druk en erosie.

Capitol Reef is net als Canyonlands N.P. onderverdeeld in drie districten: Waterpocket district (Zuiden), Cathedral Valley district (Noord) en Fruita Historic District (het hart van het park).

Ons bezoek beperkte zich tot Fruita.

Fruita Historic District

Wanneer je het park binnenrijdt valt het onmiddellijk op hoe groen het er wel is. Dit komt door de vele boomgaarden die er zijn aangelegd.

Mormoonse pioneers plantten destijds duizenden fruitbomen in de vruchtbare Fremont River Valley. Van de jaren 1880 tot 1960 zorgden deze bomen voor voedsel en inkomen voor de families die Fruita hun thuis noemden. Appels, abrikozen, kersen, perziken, peren en pruimen stonden verspreid over de boomgaarden van elke familie. Tegenwoordig worden de boomgaarden bewaard en beschermd als onderdeel van het Fruita Rural Historic Landscape dat is opgenomen in het nationaal register van historische plaatsen. De boomgaarden bevatten ongeveer 1.900 bomen.

Naast fruit plukken in de boomgaarden en de Scenic-drive van 14 km door het park rijden kan je natuurlijk ook wandelen in Capitol Reef.

Grand Wash Trail

Grand Wash is een beroemde kloof die zich een weg baant door het bovenste gedeelte van de Waterpocket Fold. Een wash is een droge waterloop die tijdelijk of seizoensgebonden vult en stroomt na voldoende regen. Het pad is bedekt met sediment uit de stroombodem en volgt het droge wasbed tot diep in de zandstenen kloof, met kliffen die tot 250 meter hoog opdoemen. Op het smalste punt (narrows) liggen de muren slechts 5 meter uit elkaar. Dit stuk van een halve mijl is een geweldige introductie tot wandelen in een slotcanyon en een droog alternatief voor Zion’s Narrows.

Het verhaal over de Zion’s Narrows hebben jullie nog tegoed. Hieronder alvast een paar beelden van de indrukwekkende kliffen van de Grand Wash Trail.

Deze familie bighorn-schapen stoorde zich niet aan de aanwezigheid van de wandelaars maar er hield wel eentje alles waakzaam in het oog.

Na de wandeling stopten we nog aan een aantal uitzichtpunten in en buiten het park alvorens via een prachtige baan door te rijden naar onze volgende stop, Ruby’s Inn in Bryce Canyon.

Utah’s Scenic Byway 12

Die prachtige baan draagt de naam Utah’s Scenic Byway 12 en is zo’n 124 mijl of 199 km lang. Een National Scenic Byway is een weg die door het Amerikaanse ministerie van Transport wordt erkend vanwege een of meer van de zes “intrinsieke kwaliteiten”: archeologisch, cultureel, historisch, natuurlijk, recreatief en landschappelijk.

Sommige schilderachtige zijwegen worden daarbovenop aangewezen als All-American Roads, die aan twee van de zes intrinsieke kwaliteiten moeten voldoen. De benaming betekent dat ze kenmerken hebben die elders in de Verenigde Staten niet voorkomen en uniek en belangrijk genoeg zijn om op zichzelf toeristische bestemmingen te zijn.

Dit is het geval voor de Scenic Byway 12.

De All-American Road: Scenic Byway 12 verbindt US 89 nabij Panguitch in het westen met SR 24 nabij Torrey in het noordoosten. Het is niet de snelste route tussen deze twee punten, maar wel verreweg de beste.

De weg loopt door Red Canyon, Bryce Canyon National Park, Grand Staircase-Escalante National Monument en over Boulder Mountain in het Dixie National Forest tot aan het einde nabij de ingang van Capitol Reef National Park. Al deze plaatsen zijn een bezoek waard maar daar hadden we helaas de tijd niet voor.

Capitol Reef hadden we wel net afgevinkt en Bryce Canyon was de volgende bestemming. We stopten wel op de verschillende uitzichtpunten en dat leverde deze beelden op.

Ruby’s Inn

Ruby’s Inn in Bryce Canyon City biedt verschillende accommodatie mogelijkheden en activiteiten aan in de buurt van het Bryce Canyon National Park. In tegenstelling tot de overige plaatsen en parken die we hadden bezocht was het hier bijzonder druk.

’s Avonds pikten we in de Ebenezer’s Barn and Grill een show mee van The Bryce Canyon Wranglers. Een live country music dinner show, dat moesten we toch eens beleven :-).